Jelentkezés kezdete: 2019. november 15.

Jelentkezés vége: 2020. január 15. 

 

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramról szóló megállapodást 2016. február 24-én, írta alá Budapesten Szijjártó Péter magyar és Pavlo Klimkin, ukrán külügyminiszter. Ezzel Ukrajna tagja lett annak a több mint 50 országnak, akikkel Magyarország hasonló megállapodást kötött. A szerződés keretében Magyarország 2018 végéig évente 100 ösztöndíjat ajánl fel ukrán diákok részére, ingyenes kollégiumi lakhatással, valamint ösztöndíjjal. A 2017-es tanévre történő jelentkezés várhatóan 2017 februárjában kezdődik meg.

A hallgatók a megállapodásban rögzített tudományterületeken, rész- vagy teljes képzésen vehetnek részt alap-, mester- vagy doktori szinten és felsőoktatási előkészítő tanulmányokon, ha felvételt nyernek az adott intézmény képzésére.

Az ösztöndíjprogram keretében:

A magyar Fél évente 100 ösztöndíjat ajánl fel ukrán állampolgárok számára magyarországi felsőoktatási intézményekben folytatott tanulmányok céljából, a következők szerint:

  • évente 40 ösztöndíjat alap és mesterképzésekre a következő területeken: bölcsészettudományok, társadalomtudományok, műszaki tudományok, orvos- és egészségtudományok,
  • évente 20 ösztöndíjat osztatlan mesterképzésekre a műszaki tudományok és az orvos- és egészségtudományok területén,
  • évente 40 ösztöndíjat doktori képzésekre bármely, érdeklődésre számot tartó területen.
  • Magyar nyelvű alapszakos tanulmányaik megkezdése előtt az ukrán hallgatók egyéves előkészítő tanfolyamon vesznek részt.
  • A nem magyar nyelvű képzésekre jelentkező hallgatóknak a fogadó intézmény által megállapított szintű nyelvtudással kell rendelkezniük a tanulmányok nyelvéből.

 

A magyar Fél a következőket biztosítja a Megállapodás 3. cikke szerinti ukrán ösztöndíjasoknak:

  • mentesség a képzés önköltségének megtérítése alól;
  • elhelyezés az intézmények kollégiumaiban, vagy havi lakhatási támogatás;
  • jogosultság egészségügyi szolgáltatások igénybevételére;
  • havi juttatás a hatályos jogi szabályozással összhangban (a Megállapodás aláírásának időpontjában: havi 40 460 forint alapképzésben és mesterképzésben részt vevők számára, havi 100 00 forint doktori képzésben részt vevők számára).

 

Jelentkezés menete:

A jelentkezés első lépése a Tempus Közalapítvány magyar/angol rendszerében történő regisztráció (Europass önéletrajz, motivációs levél), melyet követően az ukrán oktatási minisztérium munkatársa jelöli ki azt a 100 jelentkezőt, aki megfelelt a kötelező elvárásoknak. Az ukrán oktatási tárca megküldi a Tempus Közalapítványnak, aki a pályázatok megvizsgálását követően eljuttatja azokat a magyar felsőoktatási intézmények részére. Döntés várhatóan 2017 májusában születik. Minden jelentkező legfeljebb három magyar felsőoktatási intézményt jelölhet meg.

További információk:

Németh Eszter, Kijevi Magyar Nagykövetség

Elérhetőségei:

eszter.nemeth@mfa.gov.hu

+380673736074

 

Ljubov Sitka, ukrán oktatási tárca munkatársa

+38 044 481 3278

l_shchitka@mon.gov.ua

 

Rókás Olga, Tempus Közalapítvány

Elérhetőségei:

(+36 1) 237-1300 , 200-as mellék

olga.rokas@tpf.hu