Diákok egy csoportja, akik nemzetközi kapcsolatok tanulmányokat folytatnak ukrán egyetemeken, befejezte a „Magyarország: a Visegrádi országok tapasztalatai az EU-ban” c. 5. diplomáciai továbbképzési programot. Ez az oktatási kurzus 2016. május 8-13. között került megrendezésre Budapesten az Euroschool Diplomáciai Képzés keretein belül Magyarország Ukrajnai Nagykövetsége koordinálásával.


A képzés ideje alatt a diákok munkarendezvényeken és találkozókon vettek részt az Országgyűlésben, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumában, a Budapesti Polgármesteri Hivatal Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályán, a Külgazdasági és Külügyi Intézetben, a Budapesti Corvinus Egyetemen, az Ukrán Országos Önkormányzatnál, illetve Ukrajna Magyarországi Nagykövetségén.


A diplomáciai testület tapasztalt képviselőitől tájékozódtak a visegrádi országok szerepéről és annak Ukrajnával történő együttműködéséről, Magyarország vezető tapasztalatairól a nemzetközi kapcsolatok, illetve az EU-tagság terén, valamint bővítették tudásukat a külpolitikáról és az EU-integrációs folyamatokról. A diákok megismerkedtek továbbá a konzuli szolgálat és a külföldi diplomáciai missziók gyakorlati aspektusaival.


Az Euroschool keretén belül a diákok prezentációkat készítettek a nemzetközi kapcsolatok aktuális kérdéseiről, külföldi szakemberekkel való vitákat folytattak és oktatási intézményekbeli kollégáikkal társalogtak. Ezenkívül egy külön találkozó, valamint fogadás került megszervezésre a magyarországi Fiatal Diplomaták Klubjának tagjaival.

Az ötnapos képzés záró rendezvényére Magyarország Kijevi Nagykövetségén került sor, ahol a diákoknak átnyújtották az Euroschool sikeres befejezéséről szóló bizonyítványokat. A budapesti látogatást sűrű történelmi és kulturális program jellemezte.

Ezúttal a csoportot a Kijevi Nemzeti Tarasz Sevcsenko Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének, a Dnyipro-i Olesz Honcsár Nemzeti Egyetem, az „Odeszai Jogi Akadémia” Nemzeti Egyetem, illetve a Vaszil Karázin Harkivi Nemzeti Egyetem diákjai képezték. 2014-től kezdve az Euroschool programjának keretén belüli magyarországi továbbképzésen közel 90 ukrán diák és tanár vett részt. A következő Euroschool-ra Budapesten a tervek szerint 2016. október 2-7. között kerül sor.

www.euroschoolhungary.wix.com/letsgo

/assets/94/54/04/f15d206b7660aadae14de4f79d0fe3c689d02515.pdf