Kijevben lezárult a „Gyermekek a világbékéért” jótékonysági projekt

2016. június 6-án a kijevi Iván Franko Nemzeti Akadémiai Drámai Színházban ünnepélyes keretek között lezárult a „Gyermekek a világbékéért” elnevezésű jótékonysági projekt, melynek kezdeményezői voltak: Magyarország Kijevi Nagykövetsége, Magyarország Ivano-Frankivszki tiszteletbeli konzulátusa Vaszil Visivanyuk személyében, illetve a Kárpátok Újjászületése Alapítvány, melynek elnöke Katerina Buzsinszka ukrán énekesnő.

  

A program 2015. december 19-én vette kezdetét Ivano-Frankivszkban, ahol 250 ukrán gyermek ragasztott saját kezűleg készített békegalambokat Ukrajna térképére, a papír békegalambokra írt békére vonatkozó kívánságaikkal. A stafétát december 22-én Magyarország vette át, ahol az ukrán gyerekek az Országházban, az ország karácsonyfájánál adták át a stafétát a magyar gyerekeknek. A gyerekeket fogadta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Soltész Miklós EMMI államtitkár.

 

A program ukrajnai helyszínein összesen mintegy 100 000 ukrán gyermek vett részt. Közülük sokan eljutottak a világ 35 országába is, ahol állami és nem kormányzati szervezetek képviselőivel volt módjuk találkozni. Kiemelkedett ezek sorában is a Ferenc pápával, a Szent Péter téren létrejött találkozó. A rendezvénysorozat egésze határozott békeüzenetet hordozott az ukrán társadalom részéről minden fogadó ország közvéleménye irányában a béke ügyének fontosságáról Ukrajnában és az egész világon.

  

A záró rendezvényt, ahol magas szinten képviseltette magát Ukrajna Külügyminisztériuma, Olena Zerkal európai integrációért felelős külügyminiszter-helyettes személyében, az Országos Ukrán Önkormányzat Jurij Kravcsenko elnök személyében, felszólalt Keskeny Ernő nagykövet, aki kiemelte: Ukrajna mindig számíthat Magyarország baráti támogatására. A résztvevő gyerekek fellépéseit is bemutató koncertprogramot jelentős sajtófigyelem kísérte.

A koncertet zárófogadás követte Magyarország Kijevi nagykövetségének épületében, ahol jelen voltak a diplomáciai testület képviselői.