Tisztelt ukrán polgárok!

Az ukrajnai írott és elektronikus sajtóban a közelmúltban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek ukrán állampolgárok magyarországi gyógykezelésével kapcsolatos visszaélésekről számoltak be.

Az ukrajnai magyar külképviseletek nagy figyelmet fordítanak minden olyan fejleményre, amely akár kedvező, akár kedvezőtlen módon érintheti az országaink közötti viszonyt. Így nem vagyunk közömbösek az ukrán állampolgárokat ért esetleges sérelmek ügyében sem. Biztosítjuk az ukrán közvéleményt, hogy a felvetett problémákkal az érintett magyar hatóságok foglalkoznak, és elkezdődött a gyógykezelésekkel kapcsolatos gyanús esetek kivizsgálása. Amennyiben a gyanúk megalapozottnak bizonyulnak, a felelősségre vonások is megtörténnek. Tekintettel arra, hogy a feltételezett visszaélésekben ukrajnai szálak is lehetnek, magyar részről számítunk az ukrán hatóságok közreműködésére.

Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy azért választja sok külföldi állampolgár a magyarországi gyógykezelést, mert a magyar egészségügyi intézmények megbízhatóan működnek, megfelelnek az Európai Unió szigorú előírásainak és dolgozóik hivatástudattal, a betegeik érdekében végzik munkájukat.

Felhívjuk az ukrán állampolgárok figyelmét, hogy a magyarországi gyógykezelés választásakor ugyanolyan körültekintően járjanak el, mint más külföldi gyógykezelés esetében.

Kérdéseikkel egyaránt megkereshetik Magyarország kijevi nagykövetségét, ungvári főkonzulátusát és beregszászi konzulátusát.