Ország

Ukrajna

Kontinens

Európa

Terület (km2)

603 628 km²

Lakosság száma

45 229 716 fő (2014. február 1-i becslés szerint)

Főváros

Kijev

Államforma

Parlamentáris-elnöki köztársaság. Az egykamarás törvényhozó szerv neve Verhovna Rada (Legfelsőbb Tanács), melynek 450 képviselőjét vegyes rendszer alapján választják.

Államfő

Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij (2019. május 20.)

Kormányfő

Denisz Anatolijovics Smihal (2020. március 4.)

Külügyminiszter

Dmitro Ivanovics Kuleba (2019. március 4.)

Diplomáciai kapcsolatok szintje

Az ukrán fővárosban magyar nagykövetség, Ungváron főkonzulátus, Beregszászon konzulátus működik. Magyarország a legelsők között ismerte el a független Ukrajnát, és 1991. december 3-án felvette vele a diplomáciai kapcsolatokat. Ezt követően Magyarország elsőként nyitotta meg nagykövetségét Kijevben. Ukrajnának nagykövetsége működik Budapesten és főkonzulátusa Nyíregyházán.

Diplomáciai kapcsolatok felvételének időpontja

1991. december 3.  

 

Megjegyzés: 2014. március 17-án a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol város egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét Ukrajnától, majd kérte felvételét az Oroszországi Föderációba, amit ez utóbbi március 21-én elfogadott. Ezt követően - a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó Krím területe felett - az Oroszországi Föderáció gyakorol tényleges joghatóságot. Magyarország – a többi EU és NATO-tagállamhoz hasonlóan – nem ismeri el a Krím orosz annektálását.  

Donyeck és Luhanszk megyék délkeleti része (kb. 15.000 km2 és 3,5 millió fő) ugyancsak nem a központi kormány, hanem az Oroszország által támogatott szakadár erők (un. „Donyecki Népköztársaság” és „Luhanszki Népköztársaság”) tényleges ellenőrzése alatt áll.