Ország

Ukrajna

Kontinens

Európa

Terület (km2)

603 628 km²

Lakosság száma

45 229 716 fő (2014. február 1-i becslés szerint)

Főváros

Kijev

Államforma

Parlamentáris-elnöki köztársaság. Az egykamarás törvényhozó szerv neve Verhovna Rada (Legfelsőbb Tanács), melynek 450 képviselőjét vegyes rendszer alapján választják.

Államfő

Petro Olekszijovics Porosenko (megválasztva: 2014. május 25.)

Kormányfő

Vologyimir Boriszovics Grojszman (2016. április 14.)

Külügyminiszter

Pavlo Anatolijovics Klimkin (2014. június 19.)

 

Diplomáciai kapcsolatok szintje

Az ukrán fővárosban magyar nagykövetség, Ungváron főkonzulátus, Beregszászon konzulátus működik. Magyarország a legelsők között ismerte el a független Ukrajnát, és 1991. december 3-án felvette vele a diplomáciai kapcsolatokat. Ezt követően Magyarország elsőként nyitotta meg nagykövetségét Kijevben. Ukrajnának nagykövetsége működik Budapesten és főkonzulátusa Nyíregyházán.

Diplomáciai kapcsolatok felvételének időpontja

1991. december 3.  

 

Megjegyzés: 2014. március 17-án a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol város egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét Ukrajnától, majd kérte felvételét az Oroszországi Föderációba, amit ez utóbbi március 21-én elfogadott. Ezt követően - a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó Krím területe felett - az Oroszországi Föderáció gyakorol tényleges joghatóságot. Magyarország – a többi EU és NATO-tagállamhoz hasonlóan – nem ismeri el a Krím orosz annektálását.  

Donyeck és Luhanszk megyék délkeleti része (kb. 15.000 km2 és 3,5 millió fő) ugyancsak nem a központi kormány, hanem az Oroszország által támogatott szakadár erők (un. „Donyecki Népköztársaság” és „Luhanszki Népköztársaság”) tényleges ellenőrzése alatt áll.