2019. február 26-án a Nagykövetség épületében nagy sikerrel mutatkozott be Nyíregyháza az ukrán sajtó és utazásszervezők előtt.

Az Ukrajnától mindössze egy órányi autóútra található várost már harmadik alkalommal választották az Év turisztika városává Magyarországon; tavaly Magyarország egyedüli városaként felvételt nyert a világ legrangosabb turisztikai szervezetébe az ENSZ Turisztikai Világszervezetébe (UNWTO). Furcsának tűnik, de az ukrán fővárosban lévő, Magyarországot programozó utazási irodák többsége sem ismeri Nyíregyháza turisztikai attrakcióit: a hangulatos belvárosát, a gyógyvízéről híres, hangulatos Sóstógyógyfürdőt, ahol kiváló fürdőkomplexum és balneológiai központ, a Sóstózoo – Európa egyik legjobb állatparkja, erdei kötélpályás Kalandpark és nagy néprajzi múzeum – Múzeumfalu is található.

A kijevi bemutatkozás céljával Nyíregyházából rangos küldöttség érkezett. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a város látványos fejlődési üteméről beszélt. A nyíregyházi turisztikai attrakciókról és lehetőségekről Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője és Dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója tartott prezentációt, míg Czifrik Viktória, a Pangea Hotel szálloda vezetője bemutatta Nyíregyháza város ezt a legújabb, Európában egyedülálló tematikus állatkerti szállodáját, amelyik az International Hospitality Awards 2018 nemzetközi szállodai versenyen két kategóriában is a nyertes jelöltek közé került.

A szervezők – Magyarország Kijevi Nagykövetsége és Nyíregyháza – véleménye szerint, a kijevi rendezvény sikere jól alapozza a város Ukrajnában való promóciójának a folytatását, az ukrán vendégforgalom további bővülés érdekében.