A kapcsolatok fontosabb kulturális jellemzői
 

A Magyarország és Ukrajna közötti kulturális kapcsolatok aktualitásai  

A kormányzati szintű kulturális kontaktusok kereteit a Magyar Köztársaság Kormánya és Ukrajna Kormánya között a kulturális, oktatási és tudományos együttműködésről szóló 1995. évi egyezmény biztosítja.

Az Emberi Erőforrások Minisztérium és Ukrajna Kulturális Minisztériuma közötti szakmai kapcsolatokat az adott időszakra kötött együttműködési munkaterv szabályozza.   Magyarország elsődleges célja, hogy fenntartsuk és tovább erősítsük a köteléket Magyarország és Ukrajna között, mint jó szomszédok és egymás számára különlegesen fontos partnerek. Ennek prioritást élvező területe a kulturális kapcsolatok kölcsönös fejlesztése és a magyar kulturális örökség megismertetése az ukrán közönséggel.   

Kulturális diplomáciai politikánk értelmében csak magas színvonalú, nemzetközileg is elismert produkciókat, projekteket hozunk Ukrajnába, ezzel is támogatva elhivatottságunkat az ukrán társadalom kulturális értelemben vett gazdagodása, s az európai-ukrán kulturális értékek találkozása iránt.  

A 2011-es rendkívül sikeres Nemzetközi Liszt Ferenc év tapasztalataiból kiindulva sikerült megteremtenünk egyfajta hagyományt az ukrán komolyzenei életben: minden év október 22-én világszínvonalú zongorakoncerttel Liszt Ferenc emlékének tisztelgünk a zeneszerző születésnapja alkalmából. Az emlékest keretében Magyarország legkiválóbb ifjú zongorista tehetségeit hallhatja a kijevi közönség, Ukrajna Nemzeti Filharmóniáján.  

Csepei Tibor műgyűjtő jóvoltából Victor Vasarely magyar származású festő és grafikusművész mintegy 120 képének és 20 installációinak kiállítását láthatja a közönség 2012. október végétől 2013 végéig Ukrajna több nagyvárosban. Ez jelenleg a világ legnagyobb utazó Vasarely kiállítása, mely bemutatja a művész egész életművét, a világűrt 1982-ben megjárt „Világűr – Örvény” című kollázs képet, valamint az eddigi legnagyobb egyben kiállított Zebra-sorozatot.   

Immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre 2013. május 16-21. között a Kortárs Magyar Mozi fesztiválja Kijevben, az Artmedia producer iroda szervezésében. Az ukrán közönség a korábbi években napjaink elismert magyar rendezőinek különböző nemzetközi fesztiválokon szereplő filmjeit láthatta. Idén a romantikus magyar vígjátékok dominálnak a filmvásznon.     

Hagyományos kulturális programjaink folytatása mellett következő nagyszabású projektünk a „Magyar kultúra napjai” programsorozat megvalósítása. Erről Orbán Viktor miniszterelnök és Mikola Azarov ukrán miniszterelnök 2013. március 27-28-i budapesti tárgyalásai során állapodott meg, és számítunk arra, hogy hasonló programra kerül sor az ukrán fél részéről is Magyarországon.   

Kultúrdiplomáciai tevékenységünk során messzemenőleg ösztönözzük a magyar és az ukrán kulturális intézmények és a kulturális élet szereplőinek kölcsönös kapcsolatépítését.  

Magyarország Kijevi Nagykövetségének 2012. évi kulturális programjai


2012. március 15.  Koszorúzás a kijevi Petőfi szobornál
2012. május 16-20.  Kortárs Magyar Filmművészeti fesztivál a Kijev Filmszínházban
2012. május 19.  Részvétel a kijevi Európa napi rendezvényen
2012. június 16.  Magyar rövidfilmek bemutatója az Európai Filmfesztivál keretében
2012. október 22.  Koszorúzás a podoli Liszt emléktáblánál; ünnepi koncert az Ukrán Nemzeti Filharmónián Liszt Ferenc születésének 201. évfordulója alkalmából
2012. november 26-29. Raoul Wallenberg évfordulóval kapcsolatos közös izraeli-svéd-magyar ünnepség Kijevben és Dnyepropetrovszkban
2012. november 1-18. Victor Vasarely kiállítás Kijevben az Art Kyiv Contemporary VII. keretében
2012. december 3-15. Victor Vasarely kiállítás Odesszában  

Magyarország Kijevi Nagykövetségének 2013. évi kulturális programjai


2013. február 22. Zalai Antal hegedűművész fellépése Ukrajna Nemzeti Filharmóniáján
2013. március 1.  Victor Vasarely kiállítás Szimferopolban
2013. március 15.  Koszorúzás a kijevi Petőfi szobornál
2013. március 21. – április 7. Victor Vasarely kiállítás Dnyepropetrovszkban
2013. április 11-21. Victor Vasarely kiállítás Luhanszkban
2013. április 26. - május 26. Victor Vasarely kiállítás Harkovban
2013. május 16-21.  IV. Kortárs Magyar Filmfesztivál Kijevben
2013. május 18.  Részvétel a kijevi Európa napi rendezvényen
2013. június 11-27. Victor Vasarely kiállítás Lembergben
2013. október 20. Balog József magyar zongoraművész koncertje Dnyepropetrovszkban
2013. október 22.  Koszorúzás a podoli Liszt emléktáblánál; ünnepi koncert Ukrajna Nemzeti Filharmóniájában Liszt Ferenc születésének évfordulója alkalmából