Jelentkezés kezdete: 2020. november 16.

Jelentkezés vége: 2021. január 15.

 

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramról szóló megállapodást 2016. február 24-én, írta alá Budapesten Szijjártó Péter magyar és Pavlo Klimkin, ukrán külügyminiszter. Ezzel Ukrajna tagja lett annak a több mint 50 országnak, akikkel Magyarország hasonló megállapodást kötött. A szerződés keretében Magyarország  évente 100 ösztöndíjat ajánl fel ukrán diákok részére, ingyenes kollégiumi lakhatással, valamint ösztöndíjjal.

 

Online jelentkezés

 

A hallgatók a megállapodásban rögzített tudományterületeken, rész- vagy teljes képzésen vehetnek részt alap-, mester- vagy doktori szinten és felsőoktatási előkészítő tanulmányokon, ha felvételt nyernek az adott intézmény képzésére.

 

 

Az ösztöndíjprogram keretében:

A magyar Fél évente 100 ösztöndíjat ajánl fel ukrán állampolgárok számára magyarországi felsőoktatási intézményekben folytatott tanulmányok céljából, a következők szerint:

  • évente 40 ösztöndíjat alap és mesterképzésekre a következő területeken: bölcsészettudományok, társadalomtudományok, műszaki tudományok, orvos- és egészségtudományok,
  • évente 20 ösztöndíjat osztatlan mesterképzésekre a műszaki tudományok és az orvos- és egészségtudományok területén,
  • évente 40 ösztöndíjat doktori képzésekre bármely, érdeklődésre számot tartó területen.
  • Magyar nyelvű alapszakos tanulmányaik megkezdése előtt az ukrán hallgatók egyéves előkészítő tanfolyamon vesznek részt.
  • A nem magyar nyelvű képzésekre jelentkező hallgatóknak a fogadó intézmény által megállapított szintű nyelvtudással kell rendelkezniük a tanulmányok nyelvéből.

 

A magyar Fél a következőket biztosítja a Megállapodás 3. cikke szerinti ukrán ösztöndíjasoknak:

  • mentesség a képzés önköltségének megtérítése alól;
  • elhelyezés az intézmények kollégiumaiban, vagy havi lakhatási támogatás;
  • jogosultság egészségügyi szolgáltatások igénybevételére;
  • havi juttatás a hatályos jogi szabályozással összhangban (a Megállapodás aláírásának időpontjában: havi 40 460 forint alapképzésben és mesterképzésben részt vevők számára, havi 100 00 forint doktori képzésben részt vevők számára).

 

Részletes információk:

BA/MA képzés

Doktori képzés

 

Jelentkezés menete:

A jelentkezés első lépése az online felületen történő regisztráció:

 

Online jelentkezés

 

Itt szükséges kikeresni és kiválasztani a megfelelő szakot, képzést (350-400 darab van összesen). Minden szaknál külön részletezésre kerülnek a szükséges képesítések (nyelvvizsga, diploma, érettségi). A jelentkezés során egy Europass önéletrajzot és egy motivációs levelet is fel kell tölteni angol nyelven.

Ezt követően az ukrán oktatási minisztérium munkatársa jelöli ki azt a 100 jelentkezőt, aki megfelelt a kötelező elvárásoknak. Az ukrán oktatási tárca megküldi a Tempus Közalapítványnak, aki a pályázatok megvizsgálását követően eljuttatja azokat a magyar felsőoktatási intézmények részére. Döntés várhatóan 2021 júniusában születik. Minden jelentkező legfeljebb három magyar felsőoktatási intézményt jelölhet meg.

Az oktatás nyelve magyar is lehet, ebben az esetben választható egy egy éves ingyenes magyar felkészítő képzés a Balassi Intézetben:

https://apply.stipendiumhungaricum.hu/courses/course/216-non-degree-balassi-preparatory-course-hungarian-language?search=5141489