A 2016-os nagykövetségi kulturális programsorozat a kelet-közép-európai zsinagóga építészetet bemutató vándorkiállítás megnyitásával kezdődött Kijevben

2016. január 20-án Keskeny Ernő nagykövet a kijevi Csokoládé-ház Múzeumban a nagyközönség előtt megnyitotta a „Közép-kelet európai zsinagógák (1782-1944)„ vándorkiállítást, amelyet a Magyar Kultúra heteinek a záró rendezvényeként – mintegy 100 vendég előtt - december 10-én a nagykövetségünkön is bemutattunk. Ezzel kezdetét vette nagykövetségünk 2016-os kulturális programsorozata.



A január 31-ig látogatható tárlat megnyitásán, amely az 1782-1944 közötti kelet-közép-európai zsinagóga építészetet 20 tablóban foglalja össze, megjelent és beszédet mondott Jurij Vakulenko a kijevi Orosz Művészetek Múzeumának a főigazgatója, ill. Joszif Ziszelsz, az Ukrajnai Zsidó Szervezetek Egyesületének az elnöke. A kelet-közép-európai zsinagógák története nem száraz tudományos adatok egymásutánja, hanem a régióbeli kultúrák együttélésének érdekfeszítő krónikája. Kiállításunk építészeti időutazásra hívja a látogatókat, amelynek során az épített örökségen keresztül mutatja be a zsidóság társadalmi beilleszkedését Kelet - Közép Európában.



További terveink szerint a témában különlegesnek számító anyagot legközelebb Kamenyeck-Podolszkijban mutatjuk be, majd Ungvári Főkonzulátusunk több nyugat-ukrajnai városban is a széles közönség elé tárja.