Bemutató a nagykövetségen a „Gyermekek a világbékéért” projektről

A kijevi magyar nagykövetség 2016. január 22-én bemutatót tartott a „Gyermekek a világbékéért” c. projektről, amelyre meghívtuk az EU tagállamok nagykövetségeit, valamint a sajtó képviselőit. Igor Tkacsuk, az Ukrán Posta vezérigazgatója is jelen volt, aki a program tiszteletére külön bélyeget adott ki.



A megjelenteket Keskeny Ernő nagykövet, Vaszil Visivanyuk, Ivano-Frankivszk-i tiszteletbeli konzul, Katya Buzsinszka, a Kárpátok Újjászületése Alapítvány elnöke és Ánya Kriszjuk, a projekt koordinátora tájékozatták a program állásáról. Elmondták, hogy immár négy országban helyezték el gyermekek a saját országuk térképére a békevágyukat kifejező békegalamb rajzokat: Ukrajnában, Magyarországon, Romániában és Bulgáriában. A projekt Csehországban, majd Szlovákiában folytatódik.

Az ötletgazdák elképzelése szerint a programot május végéig befejezzük, s ez alatt az idő alatt valamennyi uniós országban megfordul a projekt, kifejezve a 28 EU-s országban élő gyerekek közös vágyát a béke elérésére. Az utolsó állomás Olaszország lesz, amelyet követően a projekt gondozását végzőket, s ukrán gyermekek egy csoportját audencián fogadja Őszentsége Ferenc pápa is, aki az előzetes egyeztetéseknek megfelelően áldását adja a projektre.

Ezt követően az ukrán fővárosban, a Külügyminisztérium előtt, a Mihajlovszkaja-téren kerül sor a valamennyi uniós ország térképét tartalmazó kiállításra, amelynek időpontja május utolsó vasárnapja, a kijevi Európa-nap. E záróünnepségen, a tervek szerint megjelenik valamennyi kijevi uniós nagykövet, s beszédet mond Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter is, aki személyes támogatója a programnak.