Lezsák Sándor volt az idei március 15-i kijevi megemlékezések fővendége

Az idei hagyományos megemlékezések fővendége március 11-én az Országgyűlés alelnöke volt. Lezsák Sándor a Magyarok Kijevi Egyesülete tagjaival részt vett a jubileumi református istentiszteleten a Szent Katalin lutheránus templomban, amelyet Pocsai Vince tiszteletes úr tartott. Ezt követően az Országgyűlés alelnöke ünnepi beszédet mondott a kijevi Petőfi mellszobor megkoszorúzásánál. „"Petőfi és Sevcsenko összeköti a magyar és az ukrán népet, és összekapcsolja azokat az érzéseket, amelyek bennünk ilyenkor megfogalmazódnak.” A hangulatos műsor a „Kossuth Lajos azt üzente … „ nótával zárult.

  

A „Hazajárók” forgatócsoport nagy sikerrel mutatkozott be a nagykövetségen. A Kárpát-medencei „barangolásaikról” készített filmjüket a mintegy százfős közönség vastapssal fogadta. A rendezvényen került átadásra a KKM forrásaiból létesített Magyar Könyvsarok. Külön köszönet illeti a KKM Bánffy Miklós Könyvtárát a Könyvsarok első köteteinek a szakszerű összeállításáért. Lezsák Sándor – első gyarapítóként – a Lakitelki Népfőiskola részéről a Magyarok Kijevi Egyesületének jelentős könyvadományt nyújtott át.

                          

A nemzeti ünnepi fogadáson beszédet mondott Keskeny Ernő nagykövet és Lezsák Sándor, aki a Kárpáti Igaz Szó újságíró-szerkesztőjének, Tóth Viktornak átnyújtotta az “ETELKÖZ DIJAT”. A fogadást megtisztelte jelenlétével Okszana Szirojid, az ukrán Parlament, a Rada alelnöke. Ugyancsak jelen voltak az Ukrán Külügyminisztérium képviselői, nagykövetségünk fontos ukrán kulturális kapcsolatai, köztük a Kijevi Operett, ill. a Csajkovszkij Zeneakadémia vezetői, továbbá a Lingvisztikai Egyetem rektora és helyettese, ill. az Egyetem magyar szakos diákjai és tanáraik. A vendégeket Fülöp Anita gitárzenével szórakoztatta.