Magyarország érdeke a politikailag és gazdaságilag erős Ukrajna

Ha van olyan ország, amely érdekelt abban, hogy Ukrajna politikai és gazdasági szempontból is erős legyen, és béke legyen az ország egész területén, akkor az egészen biztosan Magyarország - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2016. február 24-én Budapesten, miután Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel egyeztetett. A tárcavezető kiemelte: alapvető érdek, hogy a felek mielőbb mindent megtegyenek, hogy a minszki megállapodások teljes egészében teljesüljenek, ez a feltétele annak, hogy a jelenleg érvényben lévő szankciós politikát átadhassák a múltnak, ami mindenkinek az érdeke. Ez a politika nemcsak azoknak okoz kárt, akik ellen irányul, hanem másoknak is - mutatott rá.

Szijjártó Péter kifejtette: a magyar gazdaságpolitika, külpolitika és nemzetpolitika fontos törekvése, hogy folyamatosan erősítse az együttműködést és a kapcsolatokat Ukrajnával, ugyanis Magyarország érdeke, hogy erős szomszédjai legyenek, továbbá fontos érdek az ott élő 150 ezres magyar közösség biztonsága is. Az Ukrajna területén zajló háború és annak következményei biztonsági kockázatot hordoznak és komoly gazdasági károkat okoznak, a kétoldalú kereskedelmi forgalom az elmúlt két évben a felére csökkent.

        
           Fotó: Kovács Márton/KKM

A miniszter közölte: Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek nemcsak beszélnek Ukrajna támogatásáról, hanem tesznek is érte. Magyarország támogatja Ukrajna európai integrációs törekvéseit, a vízummentesség megadását, ha az ország teljesíti a korábban megszabott feltételeket, továbbá igyekszik az energiabiztonságát is segíteni. Emellett Magyarország V4-es keretekben is támogatja a reformokat, valamint Kárpátaljának eddig összesen 2,3 milliárd forint, további ukrán területeknek pedig 230 millió forint értékben adott támogatást - sorolta. Hozzátette: Magyarország a sebesült ukrán katonák ellátásában is segít.

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy kiegyensúlyozott a viszony a kárpátaljai magyar pártok, szervezetek és az ukrán kormány között, valamint a kárpátaljai többségi nemzet és a magyar közösségek között. Magyarország mindig annyit és azt kéri az ukrán kormánytól, amire iránymutatást kap a kárpátaljai magyaroktól, és a jövőben is így tesz – mondta.


        
            Fotó: Kovács Márton/KKM

Arra is kitért, hogy fordulatot kell elérni a magyar-ukrán gazdasági együttműködésben, ezért az Eximbank 27 millió dolláros hitelkerettel segíti a magyar és ukrán vállalatok kapcsolatépítését, Beregszászon és Ungváron kereskedőház nyílt, továbbá átjárhatóbbá akarják tenni a magyar-ukrán határt, új határátkelőhelyek nyitásával és a meglévő átkelők kapacitásának bővítésével.

Kérdésre a külügyminiszter elmondta: valóban vannak olyanok, akik az elmúlt időben Ukrajnából Magyarországra érkeztek, de nehéz pontos adatokat adni, hiszen a határon bárki átjöhet útlevéllel. Van, aki Magyarországon marad, más Nyugat-Európába utazik tovább - tette hozzá.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter üdvözölte, hogy Magyarország mindig azt az álláspontot képviseli, hogy maradéktalanul teljesíteni kell a minszki követelményeket, ugyanis ez az egyetlen út a béke biztosításához. Hangsúlyozta: az ukrajnai helyzet egész Európa biztonságát érinti. Arról beszélt: Ukrajna egyes részein folytatódnak a harcok, több régió elérhetetlen, humanitárius segítségnyújtásra van szüksége azoknak, akik embertelen körülmények között élnek itt.


        
            Fotó: Kovács Márton/KKM

Az ukrán külügyminiszter üdvözölte Magyarország támogatását, amelyet országa európai integrációjához, a vízummentesség eléréséhez nyújt, továbbá a magyar és ukrán vállalatok együttműködését sürgette. Azt is közölte, hogy bár valóban vannak, akik kénytelen voltak elhagyni szülőföldjüket az elmúlt időben, nem igaz, hogy rengeteg ukrán lépte volna át a határt.