2 Dec

Az elmúlt napokban az ukrán sajtóban széles körben nyilvánosságot kapott az a felvétel, amelyen a Kárpátalja megyei Szürte település önkormányzatának megválasztott képviselői állítólag Magyarország himnuszát éneklik a testület alakuló ülését követően. A híradás nyomán számos kommentár, indulatosan vagy visszafogottabban megfogalmazott bírálat, támadás érte az önkormányzat képviselőit, a kárpátaljai magyarokat, illetve Magyarországot.
Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy ezen vélemények megfogalmazói, ahogyan a felvételt kritikátlanul közzé tevő sajtó munkatársai sem tájékozódtak kellően a kérdésben.
Időközben kiderült, hogy a felvételt készítő és nyilvánvalóan rosszindulattal közzé tevő személy - aki mellesleg a választáson vereséget szenvedett politikus hozzátartozója - szándékosan elmulasztotta megörökíteni azt, hogy az ülés végén felcsendült Ukrajna nemzeti himnusza, majd csak ezt követően énekelték el a magyarok több évszázados nemzeti imádságát, amely történetesen valóban Magyarország nemzeti himnusza is lett idővel. Ezen imádság a világon bárhol élő magyarság kulturális örökségének és identitásának része, hasonlóan a magyar nemzeti színekhez (piros-fehér-zöld). A világszerte élő magyar közösségek ezeket nem Magyarország, hanem a magyar nemzethez tartozás szimbólumaként őrzik és használják, ahogyan ezt történik az Ukrajnában élő magyarok esetében is.
Ukrajna 1992-ben elfogadott törvénye a nemzeti kisebbségek jogairól 6.cikke garantálja a nemzeti szimbólumok használatát ezen kisebbségek számára. Ezen példamutató és modern jogszabályi rendelkezés nyomán vált lehetővé, és immár évtizedes gyakorlat az, hogy a magyarok által lakott településeken láthatóak a magyar nemzeti színek és ünnepi alkalmakkor felcsendül a nemzeti imádság.
Reméljük, hogy a különböző etnikumok közötti és kisebbségi identitás iránti tisztelet ezen szép és nagyra értékelendő hagyománya Ukrajnában zavartalanul folytatódhat.