PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÁSA

Az ukrán állampolgárok munkavállalásának engedélyezéséről

 

A harmadik országbeli állampolgárok magyarországi munkavállalásának engedélyezésére kétféle eljárásban kerülhet sor. Egyrészt a harmadik országbeli állampolgárok tartózkodása és foglalkoztatása összhangban az 2011/98/EU irányelvvel összevont engedélyezési eljárás keretében, másrészt munkavállalási engedély útján.

Amennyiben az ukrán állampolgárok hazai foglalkoztatása a PM miniszter közleményében[1] közzétett foglalkozásokban és munkakörökben történik, akkor a foglalkoztatás munkaerőpiaci szempontból engedélymentes, tehát a kormányhivatal szakhatóságként nem működik közre az idegenrendészeti eljárásban.

Ezek listája itt érhető el: /asset/view/70173/harm_közlemény_2018_07_11.pdf

 

Ennek megfelelően a harmadik országbeli állampolgár Magyarország területén

  1. az idegenrendészeti hatóság (Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal: BMH) által összevont kérelmezési eljárás alapján kiadott tartózkodási engedély, vagy
  2. munkavállalási engedély (kiadja: kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya)

alapján létesíthet foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt.

 

2016. július 1-jétől bevezetésre került egy olyan könnyített engedélyezés rendszer, amely jobban segíti elő az ukrán állampolgárok Magyarország területén történő munkavállalását, e könnyítések az alábbi elemekből állnak:

 

  1. A tartózkodási engedély iránti kérelem foglalkozató általi benyújtási lehetőségének megteremtése.® mely gyorsítja az eljárást, a foglalkoztató minden dokumentumot be tud csatolni, kisebb százalékban kerül sor hiánypótlásra. (Főszabályként a tartózkodási engedély iránti kérelmet a harmadik országbeli állampolgárnak kell beadni.)

 

  1. A tartózkodási engedélyezés során, ha a kérelmet a kiemelt foglalkoztató nyújtja be, akkor a szakhatósági állásfoglalás kiadására nyitva álló ügyintézési határidő 10 napról ® 8 napra csökkent. E speciális foglalkoztató kör az alábbi:

a)   a Kormánnyal érvényes stratégiai partnerségi megállapodással rendelkező foglalkoztató,

b)   az a foglalkoztató, amely a Pénzügyminisztérium közleményében meghatározott foglalkozásokban Magyarországgal szomszédos országból származó harmadik országbeli állampolgárt kíván Magyarországon foglalkoztatni,

c)   az a foglalkoztató, amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházást valósít meg.

 

  1. Amennyiben az ukrán állampolgárok hazai foglalkoztatása a PM miniszter közleményében[1] közzétett foglalkozásokban és munkakörökben történik, akkor a foglalkoztatás munkaerőpiaci szempontból engedélymentes, tehát a kormányhivatal szakhatóságként nem működik közre az idegenrendészeti eljárásban.

 

  1. Lehetővé vált az ukrán állampolgárok foglalkoztatása munkaerő-kölcsönzés keretében.

 

A Pénzügyminisztérium közleménye szerinti hiányszakmák esetében az ukrán állampolgárok tehát könnyített eljárásban juthatnak összevont engedélyezési eljárás alapján kiadott tartózkodási engedélyhez, amely munkavállalásra is jogosít.

 

A közlemény értelmében a rövid idejű – 90 napot nem meghaladó – foglalkoztatás esetén engedélymentesen is foglalkoztathatnak a cégek harmadik országbeli munkavállalókat. Ebben az esetben azonban a foglalkoztatónak bejelentési kötelezettsége van a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya felé.

Budapest, 2018. augusztus 6.  

Pénzügyminisztérium

munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkárság

 

[1] Hivatalos Értesítő 36. száma - 2018. július 11.