Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

 

Elérhető külképviselet/ek: Kijevben nagykövetség és konzuli hivatal | Ungváron főkonzulátus | Beregszászon konzulátus

 

    Biztonság

    Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek

    Tudnivalók az országról

    Közegészség, egészségügyi helyzet

 

 

Biztonság:

 

Ukrajna az utazás és az ott-tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik. Kárpátalján viszont a kelet-ukrajnai válságot megelőző időszakhoz hasonlíthatóan jó a közbiztonság és megfelelő elővigyázatosság mellett turistáink ellátogathatnak e térségbe.

 

1. A kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyék egyes területein fegyveres összetűzések zajlanak, tartós a feszültség, gyakoriak az erőszakos megnyilvánulások, illetve bűncselekmények. Felszólítjuk állampolgárainkat, hogy e megyékbe – a következő értesítésig – ne utazzanak be, mert életük és testi épségük veszélybe kerülhet, és konzuli segítség nyújtására sem nyílik lehetőség.

 

2. Az Ukrajna részét képező Krími Autonóm Köztársaságot Oroszország 2014. március 21-én annektálta, amit az Európai Unió és tagállamai nem ismernek el. Nem javasoljuk, hogy magyar állampolgárok bármilyen célból oda utazzanak. A Krím félszigeten politikai-gazdasági szempontból bizonytalan a helyzet, és az annektálás következtében a magyar konzuli érdekvédelmet sem tudjuk garantálni. (A Krímbe esetleg mégis beutazó állampolgáraink figyelmét felhívjuk arra, hogy ha a nemzetközi jogilag Ukrajna részét képező Krími Autonóm Köztársaság területére Oroszországon keresztül utazva lépnek be, akkor az utat visszafelé is így tegyék meg. Ellenkező esetben - ha a Krímet Ukrajnába belépve kívánják elhagyni - az ukrán határőrség, mivel az útlevelükben nem talál ukrán beléptető pecsétet, felelősségre vonja őket Ukrajnába való illegális belépés miatt. Ez akár súlyos pénzbírsággal is járhat. Ha állampolgáraink Ukrajna felől kívánnak a félsziget területére utazni, úgy a megszálló Oroszország határőrei orosz vízumot kérnek a belépéshez a határ orosz oldalán. Külföldi állampolgárok Ukrajna területéről csak az Állami Migrációs Szolgálat helyi hivatala által kibocsátott különleges engedély birtokában, három, erre a célra kijelölt ellenőrzőpontokon léphetnek be a Krím félsziget területére, különleges indokkal. Az ukrán hatóságok turisztikai célú látogatást számukra nem engedélyeznek. Kérjük állampolgárainkat, hogy – elengedhetetlen utazásuk megkezdése előtt – telefonon vagy e-mailben konzultáljanak kijevi nagykövetségünk konzuli szolgálatával.)

 

3. Ukrajna más területein fokozott óvatosság és körültekintés ajánlott (különösen Kelet- és Dél-Ukrajnában), főképpen sötétedés után. Romlott a közbiztonság, gyakrabban tulajdonítanak el gépjárművet, gépkocsiban hagyott értékeket, iratokat, a zsebtolvajlás sem ritka a zsúfolt helyeken, pl. piacokon. (Helyi sajátosság, hogy az elkövető gyakran felajánlja a dokumentumok, elsősorban az útlevél visszavásárlását.) Állampolgáraink mindenütt kerüljék el a tüntetések és általában a nagyobb csoportosulások helyszíneit.

 

Terrorveszély: Kárpátalja a „kék” zónában

 

Az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) a Krímmel határos területen és a háborús övezetben növekvő feszültség miatt közzétette a terrorveszély által leginkább veszélyeztetett régiók névsorát.

 

A legkockázatosabb megyéket vörössel és sárgával, a kevésbé veszélyeseket kékkel és szürkével jelölték. A legproblémásabb, azaz vörös színt Doneck és Luhanszk megye, valamint a krími határvidék kapta.

 

Valamivel enyhébb besorolásban részesült és sárgával lett jelölve Zaporizsje, Odessza, Harkiv és Herszon megye.  Kárpátalját az SZBU a kékkel jelöltek közé helyezte. Ez azt jelenti, hogy Kárpátalja Kijev városához, illetve Kijev, Dnyipropetrovszk, Rivne, Csernovic megyéhez hasonlóan a biztonságos régiókhoz tartozik.

 

 

Az SZBU sajtószolgálatának tájékoztatója szerint a legbiztonságosabb besorolást kapta Lemberg, Ivano-Frankivszk, Ternopil, Kirovográd és Poltava megye.

 

* * *

 

Kijevben és néhány nagyvárosban (Kárpátalja települései kivételt képeznek) egy ideje több a rablás, főként sötétedés után, illetve éjszaka. Az Ukrajnába utazó magyar turistáknak azt ajánljuk, hogy értékeik megóvására különösen figyeljenek.

 

Utazás előtt ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

 

***

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben, Ukrajnában egyre többször támadtak veszett kutyák emberre. Javasoljuk, hogy kerüljék el a kóbor kutyákat.

 

***

 

Közlekedés

 

Az október 1-től május 1-ig tartó időszakban, lakott területen kívül, minden gépjármű nappali menetfénnyel vagy tompított fényszóróval köteles közlekedni.

 

Ukrajnában nagyon magas a közlekedési balesetek száma. Ennek egyik fő oka a rossz közlekedési morál, az utóbbi években megjelent nagy, igen értékes gépkocsikból álló gépjárműpark tulajdonosi köre ugyanis gyakran „szabályokat nem ismerve” közlekedik. A magyarországi helyzethez képest a közlekedési szabályokat kevésbé tartják be, és az ukrán KRESZ is tartalmaz a magyaroktól eltérő jelzéseket. Ugyancsak érdemes vigyázni az úttest szélén általában kivilágítás nélkül közlekedő gyalogosokkal, biciklisekkel és lovas kocsikkal. Mindenképpen fokozott körültekintéssel közlekedjünk. Az utak rossz állapota is sok baleset okozója.

 

Tájékoztató a magyarországi határátlépésről

 

Az elmúlt időszakban az ungvári főkonzulátus konzuli kerületéhez tartozó Lembergben (Lviv) több esetben is előfordult a Magyarországon regisztrált személygépkocsik rendszámtáblájának/rendszámtábláinak eltulajdonítása. Az ilyen esetek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy lehetőleg őrzött, felügyelt helyen parkoljanak. Amennyiben a rendszámtábla eltűnését észlelik, arról haladéktalanul tegyenek bejelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon és vegyék fel a kapcsolatot a főkonzulátus ügyeletével:

 

Csempészet

 

A Magyarországgal szomszédos Kárpátalján lévő magyar külképviseleteken időről időre jelentkeznek olyan magyar állampolgárok, akiket gépjármű csempészete, illetve ennek kísérlete miatt vonnak eljárás alá, és a konzuli szolgálattól várják problémájuk rendezését, pl. a csempészet miatt lefoglalt gépkocsi visszaszerzését. A magyar külképviseletek ezekben az ügyekben is a jogszabályokban meghatározott módon és keretek között látják el a magyar állampolgárok védelmét és nyújtanak segítséget.

 

Korrupció

 

Ukrajna a világ országainak korrupciós listáján előkelő helyet foglal el. A korrupció az állami alkalmazottak körében (hivataloknál, fegyveres testületeknél) is jellemző. Ez alól a határrendészeti, vám- és közlekedési hatóságok alkalmazottai sem kivételek. Ukrajnában gyakori, hogy a hatóságok, az alulfizetett hivatalnokok – helyzeti előnyükkel visszaélve – megsarcolják a nyelvet nem beszélő, a helyi jogszabályokat nem ismerő utazót. Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy ne fizessenek semmilyen helyi bírságot, és forduljanak az ukrajnai magyar konzuli szolgálathoz.

 

Ügyeleti telefonszámok súlyos balesetek, sürgős hivatalos ügyek esetére

 

A határon a vámmal és beléptetéssel összefüggő problémák kezelésére a +38 044 527-63-63 telefonszámon elérhető forródrótot tartják fenn, melyen angol nyelvű tájékoztatás is kérhető.

 

Kérjük, hogy indulás előtt jegyezzék fel a konzuli ügyeleti telefonszámokat (lásd alább vagy a külképviseleteink honlapjain), hogy szükség esetén késedelem nélkül segítséget kérhessenek az ügyeletet ellátó konzuljainktól. (Lemberg/Lviv városáig az ungvári főkonzulátus, illetve a beregszászi konzulátus munkatársai az illetékesek – a tartózkodási helytől függően –, azt követően pedig a kijevi nagykövetség konzuljai.)

 

Az ungvári főkonzulátus:

 

konzuli kerülete: Kárpátalja megye 8 járása (Ungvári, Munkácsi, Szolyvai, Ilosvai, Ökörmezői, Volóci, Perecsényi, Nagybereznai járások), Lemberg (Lviv) megye, Ivano-Frankivszk megye, Csernyivci megye.

 

A beregszászi konzulátus:

 

konzuli kerülete: Ukrajna Beregszászi járása, Nagyszőlősi járása, Huszti járása, Técsői járása és Rahói járása.

 

Kijevi nagykövetség konzuli

 

kerülete: Ukrajna területe beleértve a Krími Autonóm Köztársaságot is, kivéve Kárpátalja megye, Lemberg (Lviv) megye, Ivano-Frankovszk megye, Csernyovci megye.

 

VÍZUMÜGYEKKEL KAPCSOLATBAN KIZÁRÓLAG ÜGYFÉLFOGADÁSI IDŐBEN ÁLLUNK ÜGYFELEINK RENDELKEZÉSÉRE!

 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

 

Az Ukrajnába való beutazáshoz vízummentességet élvező országok állampolgárai 180 napon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak az ország területén, amennyiben Ukrajna nemzetközi szerződései másképp nem rendelkeznek. Az országba történő beutazás kizárólag érvényes útlevéllel történhet.

 

Az országban töltött időt az alábbi hivatalok tartják számon:

 

    az Állami Határőrség az ukrán határátkelőn a külföldi állampolgár be- ill kilépésekor (a 180 napon belüli tényleges belépés napjától kezdve),

    az Ukrán Állami Migrációs Szolgálat – az Ukrajna területén való tartózkodás ideje alatt (az ellenőrzéstől számított 180 napon belül).

 

A külföldi állampolgár abban az esetben nem sérti meg a meghatározott tartózkodási időt, amennyiben 180 napon belül nem tartózkodott 90 napnál többet Ukrajna területén.

 

Amennyiben a beléptetésnél az derül ki, hogy az adott külföldi állampolgár megsértette a rendelet által meghatározott tartózkodási időt, az ukrán államhatár Ukrajna irányába történő átlépését számára megtagadják.

 

Amennyiben az Ukrán Állami Migrációs Szolgálat vagy a határőrség Ukrajnából történő kiléptetésnél fedezi fel, hogy az adott külföldi állampolgár megsértette az ország területén való ideiglenes tartózkodási időt, vele szemben közigazgatási szabálysértési jegyzőkönyv kerül felállításra.

 

Kiskorú magyar állampolgárok utazása Magyarországról Ukrajnába:

 

Az ukrán törvények szerint a 16. életévet betöltött magyar állampolgár önállóan is beutazhat Ukrajnába.

 

Ha a kiskorú magyar állampolgárt (16 éves kor alatt) egyik vagy mindkét szülője elkíséri az Ukrajnába történő utazáshoz, írásos szülői hozzájárulásra nincs szükség a határátlépésnél. Ha a kiskorú szülők nélkül, felnőtt kísérővel (nagyszülő, rokon, ismerős, pedagógus stb.) utazik, szülői hozzájárulási nyilatkozatot kell bemutatni az ukrán határőröknek.

 

A szülői hozzájárulási nyilatkozat elkészítéséhez nincs egységes uniós formanyomtatvány. A nyilatkozatban az alábbi adatokat célszerű feltüntetni:

 

    a kiskorú, a kísérő és a szülők adatai (név, születési adatok);

    a kiskorú érvényes útlevelének a száma;

    a külföldi tartózkodás célja, helye (cím, telefonszám);

    a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény adatai, elérhetősége;

    két tanú, adataik, személyazonosító igazolványuk száma.

 

Ha egy óvodás vagy iskolás szülői kíséret nélkül utazik, és a kirándulást szervező intézmény rendelkezik egységes nyilatkozattal arról, hogy a szülők hozzájárultak a kiskorú gyermek külföldi utazásához, nincs szükség külön szülői hozzájáruló nyilatkozatra.

 

* * *

A vízummentes utasforgalomban az útlevél érvényességére vonatkozóan nincs előírás, de az úti okmánynak az ukrajnai tartózkodás teljes időtartama alatt érvényesnek kell lennie. 

 

Hivatalosan a beutazóknak a tervezett tartózkodási napok száma + 5 napra számított anyagi fedezettel kell rendelkezniük. Ez jelenleg kb. 15 ezer forint naponta, aminek meglétét csak ritkán ellenőrzik a határon. Ha az ukrán vámszolgálat mégis ellenőrzi az összeg meglétét, azt az alábbiakkal lehet bizonyítani:

 

    Készpénz, mely lehet UAH vagy annak megfelelő konvertibilis külföldi valuta.

    Ukrajnai banki kirendeltségen átvehető pénzösszegről szóló igazolás.

    Nemzetközi fizetőrendszerű bankkártyák és hozzájuk tartozó számlakivonatok (bankautomata-bizonylat).

    Fizetett szállás.

    Turista voucher.

    A fogadó fél meghívólevele, garanciavállalással.

    Utazási vagy továbbutazási jegy, a visszautazás dátumának feltüntetésével.

 

Az új ukrán vízumkódex előírásai szerint az ukrán külképviseleteken beadott vízumkérelmeknél (pl. hosszú távú tartózkodás esetén) ukrán részről az eljárás feltételéül szabják, hogy a vízumkérelmező útlevelének időbeli érvényessége legalább három hónappal haladja meg a kiadandó vízum tervezett érvényességét.

 

Az autósoktól a határon kérik a forgalmi engedélyt, a jogosítványt és a kötelező felelősségbiztosítást igazoló zöldkártyát. Ideiglenes vezetői engedéllyel nem lehet belépni az ország területére. Aki nem saját autóval utazik, az a tulajdonos írásbeli (a közjegyző által hitelesített) meghatalmazását is hozza magával. Gépjárművel történő beutazáskor nyilatkozatot kell kitölteni a határon a gépkocsi behozataláról, valamint arról, hogy az ukrajnai tartózkodás lejártát követően a gépkocsi is kikerül az országból. A gépkocsik ideiglenes behozatala legfeljebb egy évig engedélyezett, de 60 nap elteltével ideiglenes forgalomba helyezési kötelezettség van érvényben.

 

Fontos tudnivaló, hogy belépéskor regisztrálják a járművet vezető személyt, mint sofőrt, így a félreértések elkerülése végett javasolt, hogy kilépéskor is ugyanazon személy vezesse a gépkocsit.

 

Ukrajna határátkelőhelyein euróban megállapított egységes illetéket szednek be a vám-, az egészségügyi, állat- és növény-egészségügyi, radiológiai, ökológiai ellenőrzésért, illetve úthasználat címén az autóbuszok, nehézgépjárművek, kamionok vezetőitől az utaslétszámtól, illetve a gépjármű súlyától függően (kettő, öt, illetve tíz eurónak megfelelő összeget kötelesek fizetni az ellenőrzésért). Az úthasználati díj megállapítása úgy történik, hogy a célállomásig megteendő útvonal kilométerben megállapított hosszát 0,02 euróval szorozzák be. Az egyes különleges méretű és súlyú nehézgépjárművek, kamionok esetében az euróban megállapított együttható 0,1 és 0,75 között változik.

 

Az Ukrajnába repülőgéppel, vonaton, gépkocsival vagy hajón érkező magyar turista, látogató vagy üzletember kötelező regisztrációját – a korábbi gyakorlattól eltérően – a határőrség az útlevél ellenőrzésekor helyben végzi el. Ehhez a beutazónak egy adatlapot kell kitöltenie. A huzamosabb ideig Ukrajnában tartózkodó személyeknek regisztráció céljából a helyi idegenrendészeti hatósághoz kell fordulniuk.

 

Felhívás Ukrajnában tanulmányi célból utazó, ill. tartózkodó magyar állampolgárokhoz

 

Ukrajna oktatási intézményeiben egy évnél nem rövidebb ideig tanulmányokat folytató külföldi állampolgárok csak érvényes útlevéllel (oktatási intézmény pecsétjével ellátva) és az ideiglenes tartózkodási igazolvány birtokában léphetik át az ország határait. Ideiglenes tartózkodási igazolvány hiányában nem léphetnek be Ukrajnába.

 

Munkavállalással kapcsolatos információk

 

A külföldiek Ukrajnában a Munkaügyi Központok által kiállított munkavállalási engedéllyel vállalhatnak munkát. Az e célból történő beutazás vízumköteles, azok számára is, akik egyébként vízum nélkül utazhatnak Ukrajnába. Részletes tájékoztatás Ukrajna budapesti nagykövetségének honlapján olvasható:http://hungary.mfa.gov.ua/hu/consular-affairs/services/visas

 

Általános információk

 

Vámszabályok

 

Az állampolgárok által személyes tárgyként Ukrajnába behozott áruk, valamint gépkocsik vámkezelésének és adóztatásának rendjéről szóló jogszabály szerint az országba behozott személyes tárgyakat nem terheli adó, és azokat szóban kell deklarálni. Személyes tárgyak kategóriájába mindenekelőtt az élettevékenység szempontjából nélkülözhetetlen dolgok tartoznak: ruhanemű, piperecikk stb., de személyes tárgy az ékszer, a fényképezőgép, a videokamera, személyi számítógép és mobiltelefon.

 

A vámmentesen behozható tárgyak összértéke 500 euró, ha a beutazó a határt gépjárművel vagy vonattal lépi át. Ha repülővel érkezik, akkor 1000 euró összértékű személyes tárgyat (50 kg súlyig) hozhat be az országba vámmentesen. Eddig az értékhatárig az árucikkeket nem kell feltüntetni a vámáru-nyilatkozatban. Ez a szabály csak azokra a személyekre vonatkozik, akik naponta egy alkalommal lépik át a határt, aki naponta többször, az az ország területére behozott termékekről köteles írásbeli vámáru-nyilatkozatot tenni és az adótörvénynek megfelelően áruforgalmi és 10 százalék értékadót fizetni.

 

Ukrajnába vámmentesen bevihető termékek:

 

Dohányáru: 200 db cigaretta vagy 250 gramm dohány.

 

Szeszesital: 1 liter égetett szesz + 2 liter bor + 5 liter sör.

 

Élelmiszer: csak személyes használatra hozható be, értéke nem haladhatja meg az 50 EUR-t fejenként, egy csomagban elhelyezve, melynek súlya legfeljebb 2 kg lehet.

 

Figyelem! Az Ukrajnából hazautazók számára fontos tudni, hogy az EU területére cigarettából maximum 2 doboz (40 szál)/fő vihető be vámmentesen!

 

Az Ukrán Nemzeti Bank rendelkezése szerint bármely magánszemély egyéni utasforgalomban Ukrajna területére 10 000 eurónak megfelelő valutát vihet be készpénz vagy csekk formájában szóbeli bejelentési kötelezettséggel. A 10 000 eurós értékhatár fölötti összeget a vámszerveknél letétbe kell helyezni, és visszatéréskor lehet felvenni, vagy az Ukrán Nemzeti Bank külön engedélyével lehet az országba bevinni.

 

Ha a külföldi állampolgár maga jelzi, hogy vámnyilatkozatot kíván kitölteni, illetve ha az eljáró hatóság a külföldi állampolgár ideges, gyanús stb. viselkedése miatt vámnyilatkozat kitöltésére kötelezi az ügyfelet, értékhatártól függetlenül kell nyilatkozni az országba bevinni, illetve az országból kivinni szándékozott valutáról és egyéb áruról, értékekről. A vámnyilatkozat tételéhez szükséges formanyomtatványokat a határátkelőkön jellemzően magyar nyelven bocsátják a magyar állampolgárok részére.

 

Javasoljuk, hogy az Ukrajnába utazó magyar állampolgárok vámnyilatkozat tétele esetén értékhatártól függetlenül minden valutájukról, a forintról is tegyenek bejelentést, és tüntessék fel tárgyi értékeiket is. (Előfordult olyan eset, amikor a vámszervek kifogásolták, hogy a karikagyűrű nem szerepelt a nyilatkozaton.)

 

Gyógyszerek bevitele

 

Felhívjuk az Ukrajnába utazók figyelmét, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereiket, illetve a háziorvosuk által javasolt alapgyógyszereket (láz- és fájdalomcsillapító stb.) feltétlenül vigyék magukkal az utazásaik során, de csak olyan mennyiségben, ami feltétlenül szükséges, de egyben elegendő is az utazás tartamára. A gyógyszerek határon történő gyors beazonosítása érdekében valamennyi gyógyszerüket az eredeti dobozában vigyék magukkal. Szigorú korlátozás alá esik, ezért a legnagyobb gondossággal járjanak el a kábítószer és pszichotróp hatóanyag tartalmú gyógyszerek (ide tartoznak egyes antidepresszáns, altató, nyugtató, hangulatjavító gyógyszerek, valamint a daganatos betegségekhez társuló fájdalmak csillapítására szolgáló készítmények) bevitele esetén.

 

Ezek közé tartozik számos olyan anyag, amely Ukrajnában nem regisztrált gyógyszerek hatóanyagát képezi. Amennyiben ilyen gyógyszerből a személyes használathoz szükséges mennyiséget be kívánják bevinni az országba, feltétlenül szükséges a kezelőorvos által kiállított, diagnózisra vonatkozó igazolás, valamint a recept a bevinni kívánt gyógyszerekről. A receptnek meg kell felelnie az Ukrán Egészségügyi Minisztérium által meghatározott szabályoknak (az orvos aláírása, ill. bélyegzőlenyomata, továbbá az intézmény vezetőjének aláírása és körpecsétje kell, hogy szerepeljen a recepten). A bevinni kívánt gyógyszert mindenképpen fel kell tüntetni a vámnyilatkozaton is, ellenkező esetben az eljáró vámhatóság csempészet gyanúja miatt indíthat eljárást.

 

Valutaváltás

 

A záhonyi határátkelőnél (közvetlen szomszédságában, külön erre a célra rendszeresített helyen) a valutaváltás általában lehetséges, azonban Beregsurány-Asztély (Astei, Астей) határátkelőhelyen erre nem mindig van lehetőség. Minden esetben javasolt tehát indulás előtt még Magyarországon beszerezni az utazáshoz elengedhetetlenül szükséges helyi pénzeszközt (a töltőállomások nagy részénél van ugyan kártyás fizetési lehetőség, technikai akadályok azonban előfordulnak).

 

A határon történő minél rövidebb idejű várakozás érdekében kérjük, hogy indulás előtt tájékozódjanak a várható várakozási időt illetően www.police.hu .

 

Töltőállomások

 

Tekintettel arra, hogy Ukrajnában az üzemanyagok ára alacsonyabb, mint hazánkban, már közvetlenül a határátkelő túloldalán több töltőállomás is található, ahol többnyire magyarul is beszélő alkalmazottak dolgoznak.

 

Üzemanyag behozatala Ukrajnából Magyarországra

 

Heti egy alkalommal, az alábbi három feltétel teljesülése esetén lehet vámmentesen behozni üzemanyagot Ukrajnából Magyarországra. A hatóság az utazók átléptetése során a benzin és a gázolaj vám- és adómentes, magáncélú behozatalát ellenőrzi.

 

1.) A behozatal kizárólag alkalmi jellegű:

 

A behozatal nem rendszeres jelleggel, hanem alkalomszerűen történik, legfeljebb hét naponként 1 alkalommal (ezzel kapcsolatban ld. a 3. feltételt).

 

2.) Az üzemanyagot személyes használatra hozzák be:

 

Személyes használatúnak tekinthető az az üzemanyag-mennyiség, amely a magánszemély által az utazáshoz használt gépjármű szabványos üzemanyagtartályában található, valamint a 10 litert meg nem haladó mennyiségű, hordozható tartályban/kannában tárolt üzemanyag.

 

3.) Az üzemanyagnak sem a jellege, sem a mennyisége nem utal kereskedelmi mennyiségű behozatalra.

 

Közlekedés Ukrajnában

 

I. Közlekedés autóbusszal, vasúthálózat

 

Kárpátalja vasúthálózata 624 km, autóútjai 3300 km hosszúak; a közúthálózat teljes mértékben szilárd burkolattal ellátott. Két repülőtere közül az ungvári „Uzshorod” 4. osztályú nemzetközi repülőtér.

 

Ungvárra csak a magyar–ukrán határon lévő nagy vasúti csomópontban, Csapon történő átszállással lehet eljutni. Záhonyból Csapra naponta háromszor, korra reggel, délután és este vannak járatok (oda-vissza kb. 60 hrivnya). Csapról menetrend szerinti mikrobusszal is folytatható az utazás Ungvár felé. Naponta Budapestről Kijevbe nemzetközi személyvonat közlekedik Csapon, Munkácson és Lembergen keresztül.

 

Általában autóbusszal vagy magánvállalkozók által üzemeltetett mikrobusszal érdemes közlekedni, száz kilométeres szakaszra körülbelül 3 euró a jegy ára. A kárpátaljai autóbusz- közlekedés központja Ungvár, a legtöbb buszjárat innen indul – Munkácson keresztül – Kárpátalja keleti területei felé. A járási központokból induló busszal a legfontosabb települések viszonylag könnyen elérhetők.

 

II. Úthálózat, benzinkutak, ellenőrzési pontok

 

Az ukrajnai utak minősége elmarad az európai színvonaltól. Az országutak közül jobb minőségűnek számítanak a Csap (Chop,Чоп)–Ungvár (Uzhhorod,Ужгород)–Munkács (Mukachevo, Мукачеве)–Lemberg (Lviv, Львiв)–Kijev városokon át vezető főutak (M06/E40 és E471-es). A Kárpátokon áthaladva azonban helyenként – elsősorban télen és tavasszal – balesetveszélyesen kátyús az út (nagyságrendileg 150 km-es szakasz). A falvakban közvilágítás szinte alig van, néha nincsenek kitéve útjelző táblák, hiányoznak az aszfaltra festett jelzések. Lakott területen a sebességkorlátozás 60 km/óra, lakott területen kívül 90 km/óra. Viszonylag sűrűn találunk benzinkutakat, de alig akad olyan, amely pihenőhelyként is szolgál, illetve egy ételre és italra is be lehet térni. Az üzemanyag a magyarországi árnak körülbelül a 60–70 százalékába kerül.

 

A megyék közigazgatási határain, illetve a Kárpátokon átvezető hágókon találkozhatunk rendőrségi ellenőrző pontokkal (ДАИ/Traffic Police feliratú táblák jelezik), ahol megállíthatják az autót és kérhetik az útlevelet, az autó okmányait is. Fontos tudni, hogy Ukrajnában nem elterjedt a gépjárművek nappali fénynél történő kivilágítása (sok esetben éjszaka sem), ez a hazánkban megszokotthoz képest nagyobb figyelmet követel a jármű vezetőjétől. Szürkületkor és különösen éjszakai haladáskor igen nagy körültekintésre van szükség, mivel kivilágítatlan kerékpárok, traktorok, lovas kocsik, buszmegállók nagyszámban találhatók az út szélén.

 

Kérjük az Ukrajnában közúton utazókat, hogy a megengedett sebességhatárt minden esetben tartsák be, ugyanis a gyorshajtásból eredő szabálysértést szigorú rendőri intézkedés követi, amely nyelvi nehézségek miatt általában elhúzódik.

 

III. Határátkelők a magyar–ukrán határon

 

1. Záhony–Csap nemzetközi vasúti, közúti személy- és teherforgalmi éjjel-nappal (gyalogos forgalom nincs), (Ungvári járás).

 

Fontos tudnivaló, hogy a híd előtt 3,5 tonnás korlátozó tábla van, ennek ellenére a személyszállító buszoknak a híd közepén kell áthaladniuk. A szélső, „kamionsávban” áthaladó autóbuszokat a magyar oldalon 30.000 forintos bírsággal sújtják.

 

2. Lónya–Harangláb nappali személyforgalmi (gyalogos is) közlekedés, nyitva 7.00-16.00 (Beregszászi járás).

 

A határátkelő Csap felől Nagydobronyon át való megközelítése a rendkívül rossz minőségű útburkolat miatt nem tanácsolt, helyette a Bótrágy–Som–Harangláb útvonalat javasoljuk. Térkép vagy GPS használata ajánlott, mivel a közlekedési és útjelző táblák hiányoznak. Hosszabb várakozásra nem kell számítani az átkelés során.

 

3. Barabás–Mezőkaszony nappali személyforgalmi (gyalogos is) közlekedés, nyitva 7.00-19.00 (Beregszászi járás).

 

Lényegesen kisebb a határátkelő forgalma, mint amit az áteresztő képessége megengedne, várakozásra nem kell számítani. A határátkelőhöz vezető út megfelelő minőségű, de a közlekedési és útjelző táblák hiányoznak.

 

4. Beregsurány–Asztély nemzetközi személyforgalmi (gyalogos is) közlekedés éjjel-nappal, (Beregszászi járás).

 

A határátkelőhöz vezető utat kijavították, megfelelő minőségű. Ugyanakkor, a Beregsurány-Asztély határátkelő átépítése következtében – különösen ukrán oldalon – bizonytalan ideig, komoly torlódásokra lehet számítani, napszaktól függetlenül. Ezért tanácsos az Ukrajnából való ki- és beutazáshoz más (Záhony-Csap, Lónya-Harangláb, Barabás-Mezőkaszony, vagy a Tiszabecs-Tiszaújlak) átkelőket választani. Kérjük vegyék figyelembe, hogy mind Lónya-Harangláb (k.e.i. 16:00-ig), mind Barabás-Mezőkaszony (kei. 19:00-ig) korlátozott nyitva tartással üzemel.

 

5. Tiszabecs–Tiszaújlak nemzetközi személyforgalmi (gyalogos is) közlekedés, éjjel-nappal (Nagyszőlősi járás).

 

A nemzetközi és főközlekedési útvonalaktól lényegesen távol fekvő határátkelőhely. Beregszász irányából megközelítése a rendkívül rossz minőségű útburkolat (hatalmas kátyúk) miatt nem ajánlott, ellenben Nagyszőlős felől megfelelő minőségű útburkolaton autózhatunk. Hosszabb várakozásra nem kell számítani az átkelés során.

 

A magyar hatóságok minden évben kiemelt figyelmet fordítanak a nyári idegenforgalmi szezonban Magyarországon áthaladó tranzitforgalom várakozásmentes határforgalom ellenőrzésére. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy az utasok nagy része szinte kizárólag a főbb közlekedési útvonalakon fekvő határátkelőhelyeket választja határátlépésre. Ennek következtében az áteresztő kapacitást sokszorosan felülmúló forgalom jelenik meg egy rövid időn belül adott határátkelőhelyen, ugyanakkor a néhány kilométerre lévő másik határátkelőhely nincs kihasználva. Felhívjuk az utasok figyelmét, hogy a magyar hatóságok legnagyobb igyekezete ellenére is kialakulhatnak több órás várakozások a határátkelőhelyeknél. Ilyen esetekben a torlódás csökkentése érdekében a magyar rendőrség időszakosan átirányíthatja az utasok egy részét egy másik határátkelőhelyre. Nyáron a meleg időjárás megnehezíti a határátlépésre való várakozás elviselését, ezért felhívjuk az utasok figyelmét, hogy mindenképpen gondoskodjanak a megfelelő mennyiségű innivalóról.

 

A magyar–ukrán határszakaszon általában a Záhony–Csap (Chop,Чоп) közúti határátkelőhely a legforgalmasabb, különösen csütörtök délutántól péntek délelőttig a Magyarországra tartó, és vasárnap délutántól hétfő délelőttig az Ukrajnába tartó mikrobuszok feltorlódása idején. A záhonyi határállomás helyett javasoljuk a következő határátkelőhelyeket: Beregsurány–Asztély (Astei, Астей közúti határátkelőhely 24 órás nyitva tartással, irányonként 4-4 határforgalmi sávval a személygépkocsik részére, gyors csatlakozási lehetőséggel az E-58 számú nemzetközi útra. A Beregsurány–Asztély (Astei, Астей) közúti határátkelőhely M3 autópálya – 41. számú út – Vásárosnamény – Beregsurány útvonalon érhető el. Az újonnan felújított vásárosnaményi Tisza-híd egyebekben további két magyar–ukrán határátkelőhelyet: a barabás–mezőkaszonyi és a lónya–haranglábi határállomásokat teszi egyszerűbben elérhetővé az autóforgalom számára. Az új híd a Záhony–Csap határátkelőhely 3,5 tonnát meg nem haladó gépjárműforgalmának tehermentesítését is szolgálja. (A Beregsurány–Asztély határállomáson csak a 3,5 tonnát meg nem haladó gépjárművek kelhetnek át.)

 

Általánosságban elmondható, hogy a határátkelők közül az utasok többsége többnyire – lembergi (Lviv, Львiв) vagy kijevi (Kárpátokon túli) úti cél esetén – a Záhony–Csap (Chop, Чоп) és Beregsurány–Asztély (Astei, Астей) éjjel-nappal üzemelő határátkelőket szokta igénybe venni. A tapasztalatok szerint a Beregsurány-Asztély (Astei, Астей) határátkelőhelyen átlagosan kisebb a várakozási idő, az onnan Munkács (Mukachevo, Мукачеве) irányába vezető út (nagyságrendileg 25 km) azonban a közelmúltban történt felújítás után sajnos ismét erősen leromlott. A záhonyi határátkelő ezzel szemben gyakran túlterhelt (sokszor többórás várakozási idővel kell számolni), azonban a Munkács (Mukachevo, Мукачеве)–Kijev irányába vezető főút megfelelő minőségű.

 

IV. Útvonalak részletes jellemzése

 

A magyar–ukrán határtól Lemberg (Lviv, Львiв) átlagosan 4–5 óra (kb. 260 km), míg Kijev 10–11 óra (kb. 830 km) alatt érhető el. Lemberg (Lviv, Львiв) városáig 2x1 sávos út vezet (Kárpátokban kapaszkodó sávokkal meredek emelkedőknél 3 sávos az út), mely azonban helyenként rövid 1–2 km-es szakaszokra 2x2 sávos úttá szélesedik. Lemberg (Lviv, Львiв) előtt 30 km-rel 2x2 sávos gyorsforgalmi út vezet a város körgyűrűjéig, mely 1x1 sávos (erős forgalom jellemzi).

 

Lembergtől (Lviv, Львiв) Kijev irányába Rivnéig (Rivne, Рiвне) nagyságrendileg 220 km 1x1 sávos út vezet, mely szakaszosan hosszabb 5–10 km-en 2x2 sávos gyorsforgalmi úttá szélesedik. (Figyelem! Visszafordító sáv, buszmegálló és zebra is található ezeken a gyorsforgalminak nevezett útszakaszokon.)

 

A Rivnétől (Rivne, Рiвне) Zsitomíron át (Zhytomyr, Житомир) Kijevig vezető 330 km-es szakasz 2x2 sávos (20 km 1x1 sávos szakasz megszakítással), melynek a teljes felújítása 2012 nyarán ugyan befejeződött, de utómunkálatok szakaszosan még folynak (az utolsó 120 km-es szakasz érintett).

 

Forgalomkorlátozások a nyári hőség miatt

 

A közutakon bevezetett közlekedési korlátozásokról, valamint a tehergépkocsiknak kijelölt ideiglenes parkolókról szóló tájékoztató Ukrajna közutakat felügyelő állami hivatalának hivatalos honlapján, a „Hírek” oldalon található.

 

Tudnivalók az országról

 

Pénzváltás, fizetés

 

Ukrajnában a hrivnya a hivatalos fizetőeszköz, egy hrivnya 100 kopijka. A városokban mindenhol vannak olyan bankok, pénzváltók, ahol eurót és dollárt egyaránt elfogadnak. Forintot csak a magyar határ közelében fekvő városokban, így Beregszászon, Ungváron, Munkácson lehet hivatalosan váltani. A nagyobb városokban a bankautomaták elfogadják a legelterjedtebb bankkártyákat. Magyarországon hrivnyát főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nagyobb városaiban váltanak: Záhonyban, Kisvárdán, a nyíregyházi Tescóban, valamint Budapesten a Western City Centerben.

 

Fontos ünnepek

 

Január 1. újév Január 7. karácsony (pravoszláv) Március 8. nemzetközi nőnap Május 1. és 2. a munka napja Május 9. győzelem napja Június 28. az alkotmány napja Augusztus 24. a függetlenség napja.

 

Nyelvhasználat

 

Régiónként változó, de Nyugat-Ukrajnában ukránul, keletebbre, illetve az ország középső és déli részén inkább oroszul. Angolul elsősorban a nagyvárosi fiatalok tudnak. Egy kárpátaljai lakos általában legalább három–négy nyelvet ért, illetve beszél (orosz, ukrán, szlovák, magyar). Az orosz nyelv általánosan elterjedt. A határ menti területen sokan beszélnek magyarul. Nem kell kellemetlenséggel számolni, ha valaki magyarul szólal meg Ungváron, Munkácson, Nagyszőlősön, a helyi lakosok megértőek és segítőkészek.

 

Telefon

 

Ukrajna nemzetközi telefonkódja „380”. Egy adott kárpátaljai járási központhoz és a hozzátartozó járáshoz négyjegyű előhívószám tartozik. Például Beregszász és a beregszászi járás: ”3141”, amelyből a „31” – Kárpátalja megye hívószáma, a „41” – a járás/város azonosító száma. Kijev körzetszáma 044, Kijev megyéé: 045. Ungváron és az ungvári járásban, hatjegyű telefonszám esetén, a „312”, ötjegyű telefonszám esetén a „3122” előhívószámot kell tárcsázni. Mobiltelefonról a „00-380-...” kell tárcsázni. A mobiltársaságokat általában két cég, az MTS és a KyivStar GSM képviseli. Ukrajnából Magyarországra telefonálva a „8-10-36-” előhívószámot kell tárcsázni. Nagyobb városokban utcai telefonfülkékből is telefonálhatunk, amelyek többnyire kártyával működnek, melyeket a postahivatalokban, újságárusoknál, benzinkutaknál vásárolhatunk meg. Vonatkozik ez a mobiltelefont feltöltő kártyákra is.

 

Téli sportok

 

Több síközpont kezdte meg működését az elmúlt néhány évben Kárpátalja, Lemberg, Ivano-Frankivszk megyékben (pl. Plai, Dragobrat, Krasia, Kosztrinó, Bukovel), melyek egy része európai szintű szolgáltatást nyújt. Az úthálózatot azonban nem fejlesztették, tehát az érdeklődő magyar turistáknak rossz, több helyen kifejezetten rossz minőségű – téli időszakban nem, vagy nem megfelelően tisztított – útburkolattal kell számolni.  

 

 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

 

Az egészségügyi ellátás színvonala változó. Az állami intézmények mellett a nagyobb városokban ma már működnek térítés ellenében igénybe vehető, korszerűen felszerelt, európai színvonalú szolgáltatást, kezelést nyújtó magánklinikák.

 

A lakosság központi ivóvízellátása és a csatornázás csak a városokban és néhány nagyközségben megoldott. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott.