A Divízió 1-es jégkorong-világbajnokságra Kijevbe utazók figyelmébe

2017-ben a magyar jégkorong válogatott a Divízió 1/A csoportjában folytatja világbajnoki szereplését, amelynek küzdelmeit idén Kijevben rendezik. A mérkőzések helyszíne a 7.000 fő befogadására alkalmas Palac Szportu (Sportok Palotája) multifunkcionális sportcsarnok. 

A magyar válogatott mérkőzései (az időpontok kijevi idő szerint)

április 22. (szombat), 13.30: Magyarország–Ukrajna

április 24. (hétfő), 20.30: Magyarország–Ausztria

április 25. (kedd), 17.00: Magyarország–Dél-Korea

április 27. (csütörtök), 17.00: Magyarország–Lengyelország

április 28. (péntek), 13.30: Magyarország–Kazahsztán

További információ a világbajnokság hivatalos honlapján olvasható:

http://wmia2017.iihf.com/

 

Közlekedés

A sportcsarnok a város központjában helyezkedik el, gyalogosan, tömegközlekedéssel és gépjárművel is könnyen megközelíthető.

Tömegközlekedés esetén a metró a legjobb választás. Kijevben 3 metróvonal működik, a sportcsarnokhoz a zöld vonalon az azonos nevű Palac Sportu (Палац спорту), a kék vonalon a Ploscsa Lva Tolsztovo (Площа Льва Толстого) állomásokon kell leszállni. A metró az állomásokon található pénztárban, illetve automatából vásárolható műanyag zsetonnal vagy több utazásra jogosító, feltöltős érintőkártyával vehető igénybe. A menetdíjat (4 hrivnya – kb. 44 forint) kizárólag a metró területére történő belépéskor kell megfizetni, átszálláskor nem. A szerelvények rendszerint éjjel fél 1-ig közlekednek, de nagyszabású sportesemények alatt a metró működését általában egy-két órával meghosszabbítják, akár éjjel 2-ig. További információ a menetrendről: http://www.metro.kiev.ua/node/103

A tömegközlekedési eszközök közül a buszok, a trolibuszok és a villamosok éjjel fél 12-ig, az iránytaxik (ún. marsrutkák) fél 11-ig közlekednek. További információ a menetrendről: http://kpt.kiev.ua/information/passengers/timetable/

A jegyeket és bérleteket egyaránt a tömegközlekedési eszközökön lehet megvenni, az azon lévő jegypénztárostól, vagy buszvezetőtől. További információ: http://kpt.kiev.ua/information/passengers/Vidi_kvitkiv_ta_ih_viglyad/

Az iránytaxi járatainak igénybevételéhez az útvonalak sokfélesége miatt a helyismeret és az ukrán-orosz nyelvtudás ajánlatos.

Megjegyzés: bár a kijevi tömegközlekedés megbízható, nem ajánlatos a legutolsó járatig várni!

A helyi taxiszolgáltatás elfogadható és az európai árakhoz képest olcsóbb. Érdemes az Interneten előre tájékozódni az árakról és felírni a telefonszámokat. Néhány taxitársaság angol nyelvű diszpécserrel dolgozik.  

 

Pénzváltás, fizetés

Ukrajna hivatalos fizetőeszköze a hrivnya, készpénzes fizetés során a szállodákban, éttermekben más pénznemben nem lehet fizetni. A bankokban történő valutaváltás lehetséges, ugyanakkor sok nem banki, de legális valutaváltó (обмін валют) működik városszerte, ahol kedvezőbb árfolyamon lehet a külföldi valutát (főként eurót vagy dollárt) beváltani. A megbízhatóbb pénzváltók Kijev központi részén helyezkednek el, a külvárosokban – bármennyire csábító az árfolyam – a valutaváltás nem javasolt.

A máshol megszokott és megkövetelt elővigyázatosság mellett használhatók a bankautomaták is, a városban főként a Privatbank automatáival találkozhatunk leggyakrabban. Ezekből ukrán hrivnyában lehetséges pénz lehívás.

A bankkártyák használata széles körben elterjedt és biztonságos (szállodákban, éttermekben, boltokban, benzinkútnál), de a piacokon és a taxiért általában csak készpénzzel lehet fizetni. A nemzetközi bankkártya típusok közül a Visa és a Mastercard a leginkább elfogadottak, beleértve a magyarországi bankok által kiállított és az említett kártyarendszerekhez tartozó hitelkártyákat is.

 

Közbiztonság

Kijev közbiztonsága általában kielégítő, azonban a nagyvárosokra jellemző zsebtolvajlások itt is előfordulnak, ezért fokozottan ajánlatos az értékek (a pénz és az útlevél) védelme, különösen a tömegközlekedési eszközökön és sorban állás közben. Javasoljuk, hogy az útlevélről készítsenek másolatot, valamint tartsák maguknál szállodájuk, vagy szálláshelyük névjegykártyáját, hogy a város bármely pontjáról, azt felmutatva taxival visszaérkezhessen a szálláshelyre.

 

Egyéb tudnivalók

Ukrajnában a hivatalos nyelv az ukrán, de a lakosság széles körben használja az oroszt is. Az angol nyelvet jellemzően a fiatalok beszélik, de a legtöbb helyen (boltok, taxi, éttermek, piac) nem értik. A városban a tájékoztató feliratok ukrán nyelven olvashatók, ritkán látni latin betűs kiírást vagy angolra fordított szöveget. Néhány étteremben rendelkezik angol nyelvű étlappal.

Azok a magyar turisták, szurkolók, akik nem ismerik az ukrán fővárost, érdemesebb Kijev központi részén található szórakozóhelyeit felkeresni, amelyből nagy számban állnak rendelkezésre a legváltozatosabb színvonalú és árfekvésű éttermek, zenés szórakozóhelyek. Javasoljuk továbbá, hogy bizonyos vendéglátó egységekben az esetleges elszámolási viták megelőzése érdekében a rendelés megérkezését követően azonnal kérjenek számlát. 

Csak úgy, mint más országokban kerülni kell a szélsőséges megnyilvánulást, és nem érdemes a helyi lakosokkal politikai témákba bonyolódni.

A közterületen tilos az alkoholfogyasztás, igaz, a helyi hatóságok ezt nem nézik szigorú szemmel.   

A csapvíz rossz minőségű, fogmosásra és fürdésre megfelelő, ivásra semmiképpen sem javasolt.

Azoknak a szurkolóknak, akik gépjárművel érkeznek Magyarországról, a határátlépésnél számoljanak az ellenőrzések miatt megnövekedett várakozási idővel.

Az utazási tanácsokról bővebben a Konzuli Szolgálat honlapján olvashat:

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ukrajna

 

Az esetleg szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében, a külképviselet javasolja, hogy a kiutazó szurkolók előzetesen regisztráljanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján: https://konzved.mfa.gov.hu

 

A Nagykövetség elérhetőségei:

Cím:                           01901 Kijev, Rejtarszka u. 33.

Telefon:                     +38 044 230-8001 (munkaidőben hívható vezetékes szám)

Konzuli ügyelet:        +38 067 233-0319 (a nap 24 órájában hívható ügyeleti mobilszám)

E-mail:                       mission.kev@mfa.gov.hu; consulate.kev@mfa.gov.hu